2021-10-10 07:39:59• hírek • MTI

Megérkezett az első malária elleni védőoltás, amit a WHO hagyott jóvá

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Mosquirix nevű vakcina az első olyan oltóanyag, amely más parazitabetegségek ellen is védelmet nyújt. A szúnyogok által terjesztett betegség visszatérő veszélyforrás, hiszen újra és újra megtámadhatja az emberi szervezetet. Az ismételt támadás gyengévé és sebezhetővé teszi az immunrendszert más kórokozókkal szemben is - írja a hirado.hu.

„A malária évszázadok óta sújtja Afrika Szaharától délre eső részeit, mérhetetlen szenvedéseket okozva” – mondta Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója. „Már régóta reménykedtünk egy hatékony malária elleni vakcinában, mely széles körben használható. Ez a javaslat reménysugarat jelent a betegség legnagyobb terhét viselő kontinens számára. Arra számítunk, hogy sokkal több afrikai kisgyermek válik védetté a malária ellen, és cseperedhet egészséges felnőtté” – tette hozzá.


„Ez egy történelmi pillanat. A régóta várt malária elleni vakcina áttörést jelenthet a tudomány, a gyermekek egészsége és a malária elleni küzdelem szempontjából” – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. „Ha ezt a vakcinát a malária megelőzésére szolgáló meglévő eszközökön felül használjuk, azzal évente több tízezer fiatal életét menthetjük meg” – hangsúlyozta.


A malária, régies nevén váltóláz, Afrika Szaharától délre eső részein a gyermekkori megbetegedések és halálozások egyik fő oka. Évente mintegy félmillióan halnak meg a szúnyogok által terjesztett betegségben, az áldozatok fele öt év alatti kisgyermek. A Mosquirixet kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljen a gyermekek immunrendszerének. Az RTS, S a P. falciparum ellen hat, amely világszerte a leghalálosabb maláriaparazita, legelterjedtebb előfordulási helye Afrika. Az oltóanyagot három adagban, öt és tizenhét hónapos kor között adják be, a negyedik adagot pedig nagyjából tizennyolc hónappal később.


A klinikai vizsgálatokat követően a vakcinát három országban – Kenyában, Malawiban és Ghánában – próbálták ki, ahol beépítették a rutin immunizációs programokba. Ezekben az országokban több mint 2,3 millió dózist adtak be, amivel több, mint 800 000 gyermeket értek el – emelte ki Mary Hamel, a WHO malária elleni vakcinabevezetési programjának vezetője. „Azonban még nagyon hosszú út áll előttünk, amelyben ez egy hatalmas lépés volt” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón. A továbbiakban a Globális Oltóanyag Szövetség (Gavi) elé kerül az ügy, ahol megállapítják, hogy a Mosquirix vakcinába érdemes-e befektetni. Amennyiben az igazgatótanács jóváhagyja a kérelmet, a Gavi megvásárolja a vakcinát azoknak az országoknak, amelyek igényt tartanak rá. A folyamat körülményes és hosszú, akár egy évig is elhúzódhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: